Saturday, November 3, 2012

Main Masak-Masak Lagi!^__^

ƸӜƷ ♥بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم ♥ƸӜƷ


Resepi Blueberry Cheesecake




Bahan-bahan 

500gm cream cheese
3/4 cawan gula kastor
4 biji telur
200ml whip cream (guna separuh-100ml, separuh lagi unuk hiasan kek)
1st esen vanila

Untuk Base:

15-17 keping biskut marie-mesin hingga halus
75gm mentega dicairkan
250gm blueberry pie filling (biasanya dalam mangkuk taufufa tu)

Cara-cara

#Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius.

Untuk Based.

#Gaulkan biskut marie yg telah dikisar td bersama mentega cair sehingga menjadi adunan yg boleh dikepal. Jangan terlalu kering nanti berderai. Jangan terlalu basah nanti tak boleh potong. Tekankan ke dalam loyang.
#Selepas diratakan, simpan di lam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Untuk kek

#Putar krim cheese bersama gula kastor sehingga kembang. Masukkan esen vanila. Putar lagi.
#Masukkan telur sebijik demi sebijik. Putar. MAsukkan whip krim. Putar lagi.
#Apabila semuanya sudah sebati blh dituang ke dalam loyang.  
#Bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 40 - 45 minit.
#Dah sejuk baru hiaskan dengan whip cream yang dipukul kembang disekelilingnya. Hiaskan bersama-sama blueberry filling di atasnya. Atau blh hiasakn ikut citarasa anda. Sejukkan semalaman. 

Note** Cheesecake perlu dihidang sejuk. Jgn potong masa masih panas kerana ianya akan mengecewakan anda. Selamat mecuba .. (^_^)

Credit to--->Myresepi




Inilah hasilnya^____^


==============

Kalau balik rumah je mesti rasa nak buat kek=.='





~minggu lepas dah buat, baru ni nak update~
Photobucket
 

2 Tinta Permata:

Wardatul Jannah

Assalamualaikum.
Alhamdulillah,syukran di ats prkongsian resepinya..ana minat kek chocolate tp nak cube try yg blueberry lak..msti sedap kan?

Ummu Rumaysa

Wa'alaikumsalam...
Act,ana pun tak makan sangt pun cake ni..makan sikit je..hehe..tak suka sangat cheese sebenarnya tapi saja mencuba..seronok buat kek ni..

Selamat mencuba^______^