Wednesday, August 15, 2012

Main Masak-masak:)


ƸӜƷ ♥بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم ♥ƸӜƷ


Resepi Pavlova

Mari kita mulakan dengan bahan-bahan:
~ 4 biji putih telur ayam*BUKAN yang di simpan dlm peti ais tau*
Secawan gula kastor
~ 2 sudu besar tepung jagung
~ 1/2 sudu teh cuka makan
~ 1/2 sudu teh esen vanila

Bahan-bahan Topping :
~Secawan @ 250 ml whipping cream*pastikan Non Dairy*
~Buah-buahan*buah kiwi,anggur etc*

p/s: sila jangan derhaka dengan resepi yang diberi. Nanti tak jadi. haa~

Cara-cara membuatnya :
~Mulakan dengan bismiLLAH dan selawat*InshALLAH, nanti ALLAH sedapkan* 
~Sebelum menyiapkan adunan, sila panaskan oven terlebih dahulu dengan kadar kepanasan 140 darjah celsius*guna api bawah je*
~Pastu bila nak start masak baru turunkan suhu antara 120 -100 darjah celsius*saya guna suhu 110 darjah celsius*
~ Mula-mula, asingkan dulu putih telor dengan kuning telur.. kita ambik yang putih telur je tau.. kuning telur dengan kulit telor kita takmo..
~ Kemudian, putar putih telur pada kelajuan tinggi terus dan pukul sampai putih telur tu gebu (soft peaks)*putar guna button paling max terus tau, takyah nak bermula dgn kelajuan rendah pun*
[note:kalau nak tau jadi ke tak soft peaks, cuba telangkupkan mangkuk. kalau putih telur tu tak jatuh maka jadilah tu]
~ Langkah seterusnya, dengan kelajuan tinggi jugak, kita masukkan gula kastor sikit demi sedikit *Jangan berenti putar tau, sambil masukkan gula sambil putar*
~ Putar sampai kental.. dalam keadaan mixer masih berputar, masukkan 2 sudu besar tepung jagung tadi ke dalam adunan tersebut*putar dalam 3 minit gitu*
[p/s:sambil putar tu ringan-ringankan lidah berzikir:)]
~Bila dah sebati, stopkan mixer.. kali ni kita dah tak payah pakai mixer dah.. kita gunakan spatula pulak
~ Langkah seterusnya lagi, dengan menggunakan spatula masukkan cuka dan esen vanila tadi.
~ Seterusnya.. sediakan dulang pembakar, lapikkan dgn baking paper.. dan tuang adunan td ke atas baking paper
~ Pastu apa lagi.. masukkan la dlm oven.. letak kat rak tengah-tengah tau.. suhu antara 120 - 100 darjah celsius.. bakar selama 1 jam.. 
[note:Proses pembakaran bergantung jugak pada jenis oven.. lain oven lain cara menggunakannya.. so pandai-pandai la nak agak pavlova tu dah masak ke belum. Nak tau pavlova tu dah masak, kulitnya garing di luar dan lembut di dalam. maksudnya bila kita tekan-tekan permukaan pavlova tu, kita akan rasa lembut-lembut sket..
AMARAN
*Semasa proses pembakaran, jgn nak mengade-gade bukak tutup oven..
*Bila dah cukup 1 jam, sila JANGAN keluarkan pavlova tu dari oven.. biar jap beliau sejuk dalam oven tu dengan keadaan pintu oven sedikit renggang..

Untuk topping:
~ Putar whipping cream dgn kelajuan tinggi.. putar sampai kental.. 
~Kemudian letak whipping cream yang siap diputar di atas pavlova tadi.
~Akhir sekali, hias dengan buah-buahan tadi mengikut kreativiti:D
~Untuk lebih sedap, letak dalam peti ais dulu baru makan.


Boleh hias macam ni

macam ni jugak

dan macam ni

===============

Dan yang ini yang hasil dari saya:)AlhamduliLLAH. ALLAH sedapkan!






Photobucket
 

0 Tinta Permata: